Tips om gas én stroom te besparen met je CV-ketel
Wist je dat een CV-ketel naast aardgas ook stroom verbruikt? Misschien verbaast het je, maar de verwarmingsketel is zelfs een van de grootste gas- én stroomslurpers in huis.
1.
Bespaar gas door een modulerende thermostaat te nemen.
Een modulerende thermostaat kan al warmte geven vóórdat het te koud wordt. Hij wacht dus niet tot het te koud is. Resultaat: een véél geleidelijker temperatuur in huis!” “Als er een klein beetje warmte nodig is, stookt de modulerende thermostaat je radiatoren niet op tot 80 maar tot 50 graden.
Modulerend stoken is zuiniger en comfortabeler. Een modulerende thermostaat laat de ketel op verschillende standen branden. Als er minder warmte nodig is, stookt de ketel ook minder hard. Hierdoor schommelt de temperatuur minder in huis en radiatoren worden niet telkens heel heet.
2.
Bespaar energie met een nieuwe CV-ketel. Oude CV-ketels verbruiken veel stroom. Nieuwere modellen zijn veel energiezuiniger. Overweeg een nieuwe ketel met hoog rendement om zowel op gas- als stroomverbruik te besparen. een cv-ketel na een leeftijd van 15 jaar verbruikt meer gas. De fabrikant blijft met de ketel steeds verder ontwikkelen voor een zuiniger verbruik om s’winter uw stookkosten te verlagen. Een HR-ketel levert de hoogste besparing op.
3.
Bespaar gas door te ontluchten Een goed ontluchte CV-ketel werkt efficiënter en kan zijn functie beter vervullen. Luchtbellen in de leidingen kunnen de waterstroom in de radiator hinderen, waardoor de verwarming niet goed opwarmt en meer gas verbruikt. Ontluchte radiatoren geven meer warmte af. Leer hoe je zelf je CV-ketel kunt ontluchten.
4.
Bespaar gas met de ecostand Veel CV-ketels staan standaard op de comfortstand, waardoor er altijd warm water beschikbaar is. Je kunt echter ook de ecostand inschakelen. Hoewel het iets langer duurt voordat je warm water hebt, bespaar je hiermee aanzienlijk op gas. Raadpleeg de handleiding van je CV-ketel voor instructies.
5.
Bespaar nu tot 13% op jouw gasverbruik!
Waarom een vuilafscheider plaatsen.
Het plaatsen van een vuilafscheider is niet verplicht, maar wordt wel dringend geadviseerd door fabrikanten van cv-ketels. Naast de pomp zijn ook de driewegklep en warmtewisselaar storingsgevoeliger als er geen vuilafscheider geplaatst is.
De belangrijkste oorzaak van vervuiling is corrosie als gevolg van de reactie tussen (de lucht in) water en de ijzerhoudende onderdelen in de installatie. Vervuiling in een cv-installatie bestaat grotendeels uit het schadelijke magnetiet. Een duidelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van magnetiet is het zwart/bruine kleuren van het installatiewater. Opgehoopt en vastzittend magnetiet hindert een optimale werking van de verwarming en leidt tot overmatige slijtage en storingen.
De vervelende en soms kostbare gevolgen van vervuiling in het installatiewater kunnen worden voorkomen met een vuilafscheider met magneet. Met deze vuilafscheider wordt magnetiet extra snel uit het installatiewater gehaald. Een installatie met schoon water is veel minder storingsgevoelig en zorgt ervoor dat de ketel zo zuinig mogelijk brandt en dat de pomp zo min mogelijk stroom verbruikt. Het gebruik van een vuilafscheider met magneet wordt. geadviseerd door alle bekende producenten van verwarmingsketels.
Waarom een luchtafscheider plaatsen.
in water zit altijd lucht. Afhankelijk van de druk en temperatuur kan water meer of minder lucht bevatten. In een verwarmingsketel wordt het water flink opgewarmd, waarbij lucht vrijkomt in de vorm van microbellen. Lucht in een cv-installatie leidt tot allerlei vervelende verschijnslen. Het zorgt bijvoorbeeld voor ruisende en klaterende geluiden in leidingen en radiatoren. Lucht is ook vak de reden waarom een radiator niet helemaal opwarmt, of helemaal niet warm wordt.
De spiroVent RV2 haalt de microbellen direct na de ketel uit het warme water. Verderop in de installatie kan het water dan weer lucht opnemen en daarom zal de luchtbel langzaam oplossen en uit de installatie verdwijnen. De radiatoren worden dan weer optimaal verwarmd waardoor het comfort verbetert en de verwarmingsketel zo zuinig als mogelijk brandt.
De kern van dit product is de unieke Spirobuis, die circulerende lucht en ingesloten luchtbellen op een bijzonder effectieve manier uit het water haalt. Zo verlengt u de levensduur van uw cv-ketel, verhoogt u de prestaties van uw cv-installatie en bespaart u energie.
Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat het voorkomen van lucht en vuil in je verwarmingssysteem jou een flinke besparing kan opleveren. Met het toepassen van een SpiroVent RV2 luchtafscheider en een SpiroTrap MB3 vuilafscheider in jouw verwarmingssysteem kan dit een besparing van tot wel 13% op jouw gasverbruik opleveren.